Homepagina / Colofon
Colofon

Initiatief en coördinatie

Erfgoedcel Brugge


Komvest 45 - 8000 Brugge
Contactpersoon: Katrien Steelandt
e: info@erfgoedcelbrugge.be
t: 050 44 50 45


Uitleenbalie digitale opnameapparatuur

Stadsarchief Brugge

Burg 11a - 8000 Brugge
Contactpersoon: Jan Anseeuw
e: jan.anseeuw@brugge.be
t: 050 44 81 61

www.verhalenbankbrugge.be is een project in het kader van het erfgoedconvenant afgesloten tussen de Stad Brugge en de Vlaamse Gemeenschap.


Realisatie


Pictura Database Publishing Uitgebreid Zoeken
Ver-Assebroek vertelt...

Naar aanleiding van Ver-Assebroek Open. Een dorp toont zijn erfgoed werden heel wat boeiende getuigenissen verzameld over het leven in Ver-Assebroek vroeger en nu. Over schaatsen in de Meersen, werken bij de boeren, naar school gaan (meisjes en jongens apart), de harde levensomstandigheden tijdens de tweede wereldoorlog of Ver-Assebroek als bedevaartsoord.
  Luister naar dit geluidsfragment
 Luister naar alle verhalen uit deze collectie
klein Georges\'tje, grote Meneer

Georges Van Tieghem(1924-2000), alias Georges'tje van De Gilde, was een populaire volksfiguur in Brugge. Als fietsenbewaker maar ook als lotjesverkoper, zanger, mondharmonicaspeler, supporter van zowel Cercle als Club, regulier caféganger en fervent bedevaarder was hij een graag geziene figuur. Tien jaar na zijn overlijden herdenkt Erfgoedcel Brugge deze bijzondere man samen met de buurtbewoners van Sint-Jozef.
  Luister naar dit geluidsfragment
 Luister naar alle verhalen uit deze collectie
150 jaar lerarenopleiding KHBO

Vijftien studenten lerarenopleiding KHBO namen in de periode 2007-2009 interviews af voor het project '150 jaar lerarenopleiding Brugge'. Zij interviewden oud-studenten die getuigden over hun schoolverleden op de Sint-Andreasnormaalschool, gelegen aan de Garenmarkt. Erfgoedcel Brugge gaf de studenten tips hoe ze deskundig met mondelinge geschiedenis moesten omgaan en hielp ook bij de verwerking van de interviews. Dit leverde in totaal 64 interviews op, in totaal meer dan 48 uren geluidsfragmenten.
  Luister naar dit geluidsfragment
 Luister naar alle verhalen uit deze collectie
Het dagelijks leven in Brugge tijdens de tweede wereldoorlog

Na het project in 2008 rond bezetting en bevrijding van Brugge in de tweede wereldoorlog namen dit schooljaar 20 leerlingen van het zesde jaar uit het Sint-Lodewijkscollege, in het kader van hun eindejaarsproef voor het vak Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO), interviews af van mensen die vertelden over hun dagelijkse leven tijden de tweede wereldoorlog . Luister hier hoe de Bruggeling zijn dagelijks leven toen beleefde op het gebied van school, vrije tijd, voedsel, kledij en huisvesting ! Foto: www.beeldbankbrugge.be
  Luister naar dit geluidsfragment
 Luister naar alle verhalen uit deze collectie
Ontdek de buurt Kristus Koning

Kristus Koning is voor velen een nog onbekende buurt in Brugge. Zelfs nieuwe bewoners kennen vaak nauwelijks de geschiedenis van de buurt of van de vroegere buurtbewoners. Kristus Koning Leeft, opgericht door een groep buurtbewoners, wilde deze leemte invullen. Bij oudere bewoners werd gepeild naar herinneringen over de wijk. De interviews kunnen op deze site beluisterd worden. Verhalen over onder andere vroegere buurtbewoners, bedrijven en het uitzicht van de straten passeren er de revue. Op basis van de interviews stelde Kristus Koning Leeft ook een wandelbrochure samen.
  Luister naar dit geluidsfragment
 Luister naar alle verhalen uit deze collectie
De bezetting en de bevrijding van Brugge in Wereldoorlog II

In het kader van hun eindproject ‘Probleem Gestuurd Onderwijs’ trokken leerlingen van het 6de jaar uit het Brugse Sint-Lodewijkscollege op interview. Zij interviewden mensen die van dichtbij de bezetting of de bevrijding in Brugge in Wereldoorlog II meegemaakt hebben. Luister hier naar de unieke ervaringen uit dit stukje Brugse geschiedenis. Foto: www.beeldbankbrugge.be
  Luister naar dit geluidsfragment
 Luister naar alle verhalen uit deze collectie
Cinema Bruges: Brugse bioscoopervaringen doorheen de jaren

Herinner je je nog de tijd dat een portier de deur van de bioscoop voor je opende? Keek je in de filmpauze reikhalzend uit naar de frisco’s én de ouvreuses? Of zijn de beelden van lange wachtrijen voor succesfilms in de Memling in je geheugen gegrift? Enthousiaste vrijwilligers interviewden bioscoopliefhebbers, uitbaters, operateurs en ouvreuses. Hun verhalen over diverse thema’s zoals censuur, werken in de bioscoop, liefde, … kunnen hier beluisterd worden. Vele cinema’s passeren ook de revue: Vieux Bruges, Pathé, Memling, Kennedy, etc. Keer met ons terug naar dit rijke cinemaverleden!
  Luister naar dit geluidsfragment
 Luister naar alle verhalen uit deze collectie

back